Tel : 0344 221 26 20 Cep: 0 554 490 53 23

Sosyal Medyada Biz}

2. İLAÇLAMA DA %10 İNDİRİM !
Haşerelerden kurtulmak için ev, ofis veya apartman vb. türde yaşam alarınızı ilk ilaçlamadan en az 15-21 sonra 2. ilaçlama yaptırmanız gerekmektedir. Mevcut müşterimiz için 2. İlaçlama %10 indirim fırsatını kaçırmayın...
FIRSATI YAKALA

Fare İlaçlama

Fare İlaçlama

Farelerin dört ayakları vardır ve bu ayak yapıları ile çok hızlı koşarlar. Burunları çok keskin olup besinlerin yerlerini yiyeceğin kokusundan tanırlar. Dişleri çok keskin olup en sert mermerleri bile delerler. Farelerde dişler çoğu zaman kemirmekten dolayı aşınır. Fareler sürekli kendi dişlerini yenileyerek dişlerinin yok olması önler.

Fareler diğer haşerelerde olduğu gibi yumurta bırakma olayı yoktur. Fareler ancak üremesi canlı yavru ile olmakta. Fareler yılda birkaç kez yavrulayabilir. Her yavrulamada 1 düzine (9-12) yavru yapar. Farenin yavrusu ortamın sıcaklığına ve beslenme koşuluna bağlı olarak 60 – 70 günde erginliğe ulaşır. Fareler kışın evimde olmaz demeyin çünkü Fareler üreme için mevsim aramazlar, ister yaz olsun ister kış olsun yani fareler her mevsim yaşar ve ürer.

Fareler yaşam alanı olarak besinin olduğu her ortamda bulunurlar. Fareler ev ortamında, lağım borularında, çatı katlarında, bodrumlarda, ormanda, tarlalarda yani her yerde bulunurlar. Farenin yuvası yaşadığı ortama bağlı olarak değişik yerlerdedir, genellikle toprağı kazıp toprak altlarında yuva yaparlar. Çatı ve bodrumlarda; fare topladığı yumuşak tüy, kıl, yün, pamuk..vb gibi maddelerden yuva yapar.

Fareler besin olarak ortamdaki besinleri kullanır. Hem otçuldurlar hem de etçildirler. Fareler bitkilere zarar verdiği gibi diğer canlılara da zarar verir. Fareler bitkilerin taze aksanlarını kemirir, Bitkilerin tohumlarını toplar, ve bitkinin köklerini kemirerek bitkinin kurumasına neden olurlar. Fareler yalnız yaşamayı sevmeyen hayvanlardır. Bu hayvanlar birçok bireyden oluşan topluluklar halinde bulunurlar.

Fareler insanın yiyeceğine ortak olmasından dolayı çok zarar veren haşerelerdir. Özelikle tahıl depolarında, evimizin kilerinde, un fabrikalarında, ekin tarlalarında ve ev ortamında insanoğlunu zarara uğratırlar. Fareler çok aç kalmadıkları sürece insana saldırmazlar. Fakat bazı fare türleri insanlar uyuduğu zaman insanın vücudunu kemirirler. Farelerin ağzından akan tükürük insan vücudunu uyuşturur ve fareler insanın bazı uzuvlarını yediğinde insan bunu his etmez.
Fareler ile mücadele bu bakımdan şarttır. Fareler çeşidine bağlı olarak farklı isimler alır.

FARE TÜRLERİ

1- TARLA FARESİ (GELİNCİK)

Tarla faresi özelikle tarlalarda bulunur ve ekinlerin köklerini yiyerek beslenir. Ekin köklerini kestiği için ekinin kurumasına neden olurlar. Aynı zamanda toprağın altını kazarak büyük çukurlar oluşturur. Bu faretürleri ekin sulamada insana büyük sıkıntılar verirler. Bu fare türü genellikle gelincik olarak bilinir.

2- KÖR FARE

Bu fareler toprak altında yaşarlar sürekli toprağı kazıp bir yerden başka yere geçerler. Bu farelerde gözler deri altına çekilmiş ve görünmeyecek şeklindedir. Gözleri ve derisi ışığa karşı hassastır. Bu fareleri gündüzleri fazla dışarı çıkmazlar. Kör fare geceleri aktif olur. Tarlalarda kümbet şeklinde toprak kazarak bırakırlar ve bu toprak altında dinlenirler. nsanlara zararları çok olan bu kör fareler toprağın altında sürekli tüneller kazarlar ve ekinlerin köklerini kemirirler.

3- KANGURU FARESİ

Bu fareler kanguruya benzerliğinden dolayı ismini buradan alırlar kanguru faresinde arka ayaklar uzun ön ayaklar kısa şeklindedir. Kanguru faresi zıplayarak hareket eder. Diğer farelerde olduğu gibi yürümezler. Kulakları vücuduna oranla çok büyük ve kuyrukları oldukça uzundur. Bu fare türleri evimize kadar gelip zarar vermezler.

4- FINDIK FARESİ (EV FARESİ)

Fındık faresi Bu fare türü insana en çok zarar veren türlerdendir. Fındık faresi insanın yiyeceğine ortak olan bir fare türüdür. Bu fareler küçük kemirgenlerdir boyları diğer fare türlerine göre çok ufaktır ve takriben 3- 5 cm.’dir. Fındık faresinin kuyruğu bedenine oranla uzundur. Bu fare türlerinin gözleri ufak bir boncuk kadardır ve kulakları büyüktür. Beslenme olarak insanların tükettiği her türlü yiyeceği tüketirler. Yani ekmek, pişmiş yemek, kuru gıda, tahıl çeşitleri, meyve ve sebzeleri dahil olmak üzere evde bulunan her türlü yiyeceği yerler, fındık faresi (ev faresi) yuva yapmak için yumuşak cisimleri yuvasına toplar. Bunlar yün, kıl, tüy, pamuk, veya elbiselerimizi kemirerek tiftiğini yuvasına taşırlar. Ev faresi genellikle 35 – 40 günde bir yavrular ve her defasında 8 ile 10 yavru doğurur.

Ev farelerinde koku alma duyuları çok gelişmiştir yiyeceğin kokusunu aldıklarında gruplar halinde saldırırlar. İnsanlardan en çok ev faresinden hastalık bulaşır. Farelerden insana bulaşan önemli hastalıklar Veba hastalığı bağırsak enfeksiyonu fare ısırığı Tifüs verem listoriosis Humma hastalığı lyme sodoko Salmonella grip parazitik hastalıklar.

5- LAĞIM FARESİ

lağım faresiLağım faresi isminden de anlaşıldığı gibi pis lağım sularında yaşar.Bu fareler evlerin bodrumlarında, çatı katlarında, toprak altlarında, çöplüklerde yaşarlar. Lağım faresi yaklaşık yılda 5-6 defa yavru verir. Her defasında 6-7 yavru doğurur. Bu farelerin insanı kemirme özeliği var. İnsan yiyen fare olarak ta bilinir.

6- ÇATI FARESİ

Çatı faresi Çatı faresi görünüş olarak lağım faresine benzer. Ayakları ucunda sert tırnakları bulunur. Bu tırnakları sayesinde binalara rahatlıkla tırmanırlar.

Bilinen diğer fare türleri:

1- HASAT FARESİ
2- ORMAN FARESİ
3- KESELİ FARE
4- ÇEKİRGE FARESİ
5- YELELİ FARE
6- HUŞ FARESİ
7- KUŞ FARESİ
8- DİKENLİ FARE
9- ÇÖL FARESİ
10- HAMSTER
Gibi daha birçok fare türleri var.

FARENİN ÜREMESİ: Farelerde üreme diğer haşerelerden farklı olarak yumurta değil de canlı yavru doğurarak olur.

Farelerin üremesi için mutlaka farklı bireyler yani hem erkek hem de dişi fareye ihtiyaç vardır. Fareler yılda 6 veya 8 defa yavru verebilir. Her yavrulamada 6- 7 yavru bırakarak çok çabuk çoğalırlar.

FARELERLE ALAKALI SORULAR?

1- FARELER NASIL BESLENİR?

Fareler ortamda buldukları her türlü besinleri yerler. Fareler hem bitkisel besinleri hem de etçil besinleri yerler. Fareler insanın besinlerine ortak oldukları gibi buldukları börtü böcek her türlü haşereleri de yerler.

2- FARELER İNSANI ISIRIR MI (YER Mİ?)

Fareler insanı kene ısırması veya böcek ısırması gibi ısırmazlar. Fakat fareler insanları kemirerek yerler. Farelerin tükürük bezleri uyuşturucu özeliğine sahip olduğundan insanı kemirdiklerinde insanlar bunu hissetmezler. İnsanlar gece yataklarına sağlam girdiğinde sabah özürlü kalkabiliyorlar. Bu bakımdan mutlaka fareler ile mücadele şarttır.

3- FARENİN ZARARLARI NELERDİR?

Fareler bulundukları ortama bağlı olarak farklı zararlar verirler. Eğer fareler tarlada ve ekinlerde ise ekinlerin tohumlarını ve köklerini yiyerek zarar verdikleri gibi evlerde bulunan fareler ise evdeki tahıl ve yiyeceğimizi tüketerek zarar verir aynı zamanda eşyalarımızı kemirerek onları tahrip ederler.

4- FARE HASTALIK YAPAR MI?

Fareler insanların yiyeceğinden tükettikleri zaman fareler tükürükleri ve dışkılarını bırakırlar. Bu tükürükten dolayı insana birçok hastalık bulaşır.

5- FARELER HANGİ HASTALIĞI YAYAR?

Fareler insanlara veba, verem, fare ısırığı, lyme, grip, tifüs, bağırsak parazitleri gibi birçok hastalığı bulaştırır.

6- FARELER NERDE YUVA YAPAR?

Fareler yuvasını genel olarak toprak altına yapar. Evlerde bulunan fareler ise evlerin kuytu bölgelerinde, çatı arasında, bodrum katlarında yuva yaparlar.

2.667 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN